368 Facts / Things to Know About Nepal

Spread the love

Get here 368 things to know about country Nepal. We are here with 201 facts about Nepal related to history, education, Ranas, politics, health, sports, game, entertainment, film, movies, actress, actor, science, human, record, literature, government, policy, organization, members, saarc, Asiad, etc. Get here things to know about history of Nepal.

Advertisement

Facts / Things to Know About Nepal

76. Where is the Martyr and Civil Park (Shahid tatha Nijamati Park) going to be constructed?
Answer: the Martyr and Civil Park (Shahid tatha Nijamati Park) going to be constructed in Jagadol, Gokarna.

77. With an objective of conserving the culture and tradition of the Tamang people, where was the Tamang Museum established?
Answer: With an objective of conserving the culture and tradition of the Tamang people, the Tamang Museum established in Rasuwa.

78. Which palaces of Nepal were nationalized by the government of Nepal on 6 Bhadra, 2064?
Answer: Narayanhiti, Hanumandhoka, Patan, Bhaktapur, Ghorkha, Nuwakot and Lamjung are palaces of Nepal were nationalized by the government of Nepal on 6 Bhadra, 2064

79. In order to maintain the international standard, what type of passport has Nepal recently introduced?
Answer: In order to maintain the international standard, Nepal has recently introduced Machine Readable Passport (MRP).

80. Who are the lyricist and musician of our new national anthem ‘Sayaun thunga phulka hami ‘?
Answer: Lyricist :Vyakul Maila and Musician: Ambar Gurung are the lyricist and musician of our new national anthem ‘Sayaun thunga phulka hami ‘.

81. When did the government make public the report of the High Level Investigation Commission submitted in 4th Mangsir, 2063?
Answer: The government made public the report of the High Level Investigation Commission submitted in 4lh Mangsir, 2063 in 18 Shrawan, 2064.

82. What was the total area of the Greater Nepal?
Answer: The total area of the Greater Nepal is 2,04,917 km.

greater Nepal map picture
greater Nepal map picture source:

83. During the Rana period, how many districts was Nepal divided into?
Answer: During the Rana period, Nepal was divided into 35 districts.

84. When was the Mahakali Treaty signed between Nepal and India passed by the parliament?
Answer: the Mahakali Treaty signed between Nepal and India passed by the parliament in 4 Aswin, 2053.

85. Which is the first political party established in Nepal?
Answer: Nepal Praja Parishad is the first political party established in Nepal.

86. Who was given the first machine readable passport (MRP) on 1 Paush, 2067?
Answer: The first machine readable passport (MRP) on 1 Paush, 2067 was given to President Ram Baran Yadav.

facts about Kathmandu Nepal

87. What/Which organization has been given the responsibility of the management of the drinking water of the Kathmandu valley?
Answer: Kathmandu Valley Drinking Water Company Limited (operating legally since 1 Falgun, 2064) has been given the responsibility of the management of the drinking water of the Kathmandu valley.

88. Where were the first national sports competitions held?
– the first national sports competitions held in Kathmandu.

89. When was the arrangement/provision of Mahanagariya Prahari (Metropolitan Police) made in Kathmandu?
Answer: the arrangement/provision of Mahanagariya Prahari (Metropolitan Police) made in Kathmandu in 1 Mangsir, 2063.

90. What was the Ratnapark of Kathmandu renamed as?
Answer: the Ratnapark of Kathmandu was renamed as Shakhadhar Sankhwa Garden (30 Mangsir, 2065).

91. Under the assistance of which country was the 132— bed Civil Hospital located at Minbhawan Kathmandu constructed?
Answer: the 132— bed Civil Hospital located at Minbhawan Kathmandu constructed Under the assistance of country China.

92. At what interval is the industrial census taken in Nepal?
Answer: at every 5 years, interval is the industrial census taken in Nepal.

93. Which national park has protected the Rajgaj elephants that are considered largest in Asia?
Answer: Bardia National Park has protected the Rajgaj elephants that are considered largest in Asia.
94. When was UNMIN (United Mission in Nepal) formally dissolved?
Answer: UNMIN (United Mission in Nepal) formally dissolved on 1 Magh, 2067.

95. How many formal entry-points have been fixed between Nepal and India? Answer: There are 22 formal entry-points have been fixed between Nepal and India.

96. How many years younger is the first national park of Nepal (Chitwan National Park) than the world’s first national park (Yellow Stone National Park) established in 1872 AD?
Answer: 101 years is the younger of the first national park of Nepal (Chitwan National Park) than the world’s first national park (Yellow Stone National Park) established in 1872 AD.

97. Who are the crown princes of Shah dynasty who died before sitting on the throne?
Answer: Birbhadra Shah and Trailokya Bikram Shah are the crown princes of Shah dynasty who died before sitting on the throne.

98. When was the first general election held in Nepal?
Answer: the first general election held in Nepal in 7 Falgun 2015-16 Baishkh, 2016.

99. In which district of Nepal is the trial of the programme ‘One student, one laptop ‘running?
Answer: the trial of the programme ‘One student, one laptop ‘running in the Mustang district of Nepal.

100. Where is the main habitat of the Chepangs?
Answer: Makawanpur and Dhading are the main habitat of the Chepangs.


Spread the love

Jitendra Sahayogee

I am Jitendra Sahayogee, a Writer of 12 Nepali Books, Director of Maithili films, Founder of Radio Stations, Designer of Websites and Editor of Some Nepali Blogs.

Leave a Reply

Close Menu