368 Facts / Things to Know About Nepal


Advertisement

Get here 368 things to know about country Nepal. We are here with 201 facts about Nepal related to history, education, Ranas, politics, health, sports, game, entertainment, film, movies, actress, actor, science, human, record, literature, government, policy, organization, members, saarc, Asiad, etc. Get here things to know about history of Nepal.

Facts / Things to Know About Nepal

51. How many Nepali players participated in the 28th Olympic Games?
Answer: 6 (won no medal) Nepali players participated in the 28th Olympic Games.

52. In how many games did Nepal participate in the 28th Olympics?
Answer: In 4 games, Nepal participated in the 28th Olympics.

53. Who is the Nepalese player to win the only medal (bronze) for Nepal in the 16th Asian Games?
Answer: Dipak Maharjan (boxing) is the Nepalese player to win the only medal (bronze) for Nepal in the 16th Asian Games.

54. Who won the medals for Nepal in the thirteenth Asiad?
Answer: Sabita Rajbhandari, Kishor Shrestha, Sapana Malla (Taekwondo) and Sam mar Bahadur Gole (karate) won the medals for Nepal in the thirteenth Asiad.

55. Which year’s budget of Nepal brought the government declaration to establish 5 civil service schools (nijamati vidyalayas) one each of the five development regions?
Answer: Nepal brought the government declaration to establish 5 civil service schools (nijamati vidyalayas) one each of the five development regions in the budget of F/Y 2066/67 BS.

56. When did Nepal sign on the Convention on the Rights of the Physically Disabled (CRPD)?
Answer: Nepal signed on the Convention on the Rights of the Physically Disabled (CRPD) in 3 Jan, 2008.

57. Which is the international institution to make the highest investment in Nepal?
Answer: World Bank is the international institution to make the highest investment in Nepal.

58. Who is the player to get his name written in the Guinness Book of World Records by holding 21 tennis balls of ITF standard in a single hand for 14.32 seconds?
Answer: Rohit Timalsina is the player to get his name written in the Guinness Book of World Records by holding 21 tennis balls of ITF standard in a single hand for 14.32 seconds.

59. When was the largest museum (Narayanhiti Palace Museum) first opened for general public?
Answer: The largest museum (Narayanhiti Palace Museum) first opened for public in 15 Falgun, 2065.

60. Who is the artist to create world record by filling colour on a 123 m long canvas on a single day?
Answer: Kiran Manandhar (13 Baishakh, 2065) is the artist to create world record by filling colour on a 123 m long canvas on a single day.

61. When did the Nepal Telecom introduce its high speed internet service WiMAX to its ordinary customers?
Answer: The Nepal Telecom introduce its high speed internet service WiMAX to its ordinary customers in 14 Chaitra, 2069.

62. Who is the girl to win the title of Miss Nepal 2013?
Answer: Ishani Shrestha, Kathmandu is the girl to win the title of Miss Nepal 2013. (First runner-up: Rojisha Shahi Thakuri, Sindhuli, Setond-runner-up: Shrutima Shah, Kathmandu)

63. When did the Government of Nepal pass a directive to give identity card to the families under the poverty line?
Answer: The Government of Nepal pass a directive to give identity card to the families under the poverty line in 18 Bhadra, 2069.

64. Who is the winner of Tenjing-Hillary Marathon of 2011 AD?
-Sudip Kulung Rai is the winner of Tenjing-Hillary Marathon of 2011 AD.

65. Where is the 20 MW Ngadi Hydropower Project situated?
– the 20 MW Ngadi Hydropower Project situated in Lamjung.

66. Which village inside Annapurna Conservation Area in Lamjung has been developed as a SAARC model village?
Answer: Ghalegaun village inside Annapurna Conservation Area in Lamjung has been developed as a SAARC model village.

churen-himal

67. Which airport of Nepal has been renamed as Tenzing Hillary
Airport?
Answer: Lukla Airport, Solukhumbu of Nepal has been renamed as Tenzing Hillary
Airport.

68. When was the first successful kidney transplantation made in Nepal?
Answer: the first successful kidney transplantation made in Nepal in 24 Shrawan, 2065 (TU Teaching Hospital, Maharajgunj).

69. When was Nepal Human Rights Commission established?
Answer: Nepal Human Rights Commission established in 13 Jeth, 2057.

facts about Kathmandu Nepal

70. When did the Kathmandu metropolitan city start mobile toilets service?
Answer: the Kathmandu metropolitan city start mobile toilets service in 23 Chaitra, 2065.

71. Where is the central office of the Public Service Commission (Lok sewa aayog Nepal) transformed to from Kamalpokhari?
Answer: The central office of the Public Service Commission (Lok sewa aayog Nepal) transformed to from Kamalpokhari to Anamnagar.

72. When did the Legislature-Parliament of Nepal pass the UN Convention against Transnational Organized Crime’ with reservation?
Answer: the Legislature-Parliament of Nepal pass the UN Convention against Transnational Organized Crime’ with reservation in Asar 10,2068 BS (24 June, 2011 AD).

73. What was the first computer used in Nepal?
Answer: IBM-1401 was the first computer used in Nepal.

74. When was the DNA tested through human fossil for the first time in
Nepal?
Answer: The DNA tested through human fossil for the first time in Nepal in 2 Paush, 2066 BS.

75. When did the Legislature-Parliament of Nepal pass the ‘International Convention on the Suppression of Financing Terrorism 1999’ with amendment?
Answer: The Legislature-Parliament of Nepal pass the ‘International Convention on the Suppression of Financing Terrorism 1999’ with amendment in Asar 10, 2068 BS (24 June, 2011 AD).

Written by

Jitendra Sahayogee

I am Jitendra Sahayogee, a Writer of 12 Nepali Books, Director of Maithili films, Founder of Radio Stations, Designer of Websites and Editor of Some Nepali Blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *