368 Facts / Things to Know About Nepal


Get here 368 things to know about country Nepal. We are here with 201 facts about Nepal related to history, education, Ranas, politics, health, sports, game, entertainment, film, movies, actress, actor, science, human, record, literature, government, policy, organization, members, saarc, Asiad, etc. Get here things to know about history of Nepal.

Facts / Things to Know About Nepal

26. When did King Birendra propose Nepal as a ‘zone of peace’?
Answer: King Birendra propose Nepal as a ‘zone of peace’ in 13 Falgun, 2031.

27. Who addressed the UN Convention of Paris 1981 as the representative of the least developed countries of the Asia-Pacific region?
-King Birendra Bir Bikram Shah addressed the UN Convention of Paris 1981 as the representative of the least developed countries of the Asia-Pacific region.

28. Who was the first prime minister of Nepal to visit China?
Answer: Tanka Prasad Acharya was the first prime minister of Nepal to visit China.

29. Who was the king of Nepal to attend the first summit of the Non-alignment Movement?
Answer: King Mahendra was the king of Nepal to attend the first summit of the Non-alignment Movement.

30. What is the position of Nepal in SAARC and Non-alignment Movement (NAM)?
Answer: Founder member is the position of Nepal in SAARC and Non-alignment Movement (NAM).

31. Who is taken to be the founder of Nepal’s foreign policy?
Answer: King Prithvi Narayan Shah is taken to be the founder of Nepal’s foreign policy.

32. Who is taken to be the founder of modern foreign policy of Nepal?
— King Mahendra is taken to be the founder of modern foreign policy of Nepal.

33. When did Nepal become the Vice-chairman of the General Assembly of the UNO?
Answer: Nepal became the Vice-chairman of the General Assembly of the UNO in 1958 AD

34. When was Nepal-Argentina diplomatic relation established?
Answer: Nepal-Argentina diplomatic relation established in 1 Aug, 1955.

35. Which is the first country to establish diplomatic relations with Nepal after the restoration of multiparty system?
Answer: Estonia is the first country to establish diplomatic relations with Nepal after the restoration of multiparty system.

36. Who is the first Englishman to come to Nepal?
Answer: Jesuit Father Grover is the first Englishman to come to Nepal.

37. How many countries have recognized Nepal as a ‘zone of peace’?
Answer: 116 countries have recognized Nepal as a ‘zone of peace’.

38. Which is the neighbouring country that has not recognized Nepal as a ‘zone of peace’?
Answer: India is the neighbouring country that has not recognized Nepal as a ‘zone of peace’

39. Which is the first North American comity to establish diplomatic relations with Nepal?
Answer: USA is the first North American comity to establish diplomatic relations with Nepal.

40. Which is the first European country to establish diplomatic relations with Nepal?
Answer: England is the first European country to establish diplomatic relations with Nepal.

41. Which is the first African country to establish diplomatic relations with Nepal?
Answer: Egypt is the first African country to establish diplomatic relations with Nepal

42. Which is the fourth country to establish diplomatic relation with
Nepal?
Answer: France is the fourth country to establish diplomatic relation with
Nepal.

43. When was NepalAnswer: India diplomatic relation established?
Answer: Nepal-India diplomatic relation was established in 13 June, 1947.

44. When did Nepal and the USA establish diplomatic relations?
Answer: Nepal and the USA established diplomatic relations in 25 April, 1947.

45. Which is the first country to establish diplomatic relations with Nepal?
Answer: England is the first country to establish diplomatic relations with Nepal.

46. When did Nepal establish diplomatic relations with England?
Answer: Nepal established diplomatic relations with England in 17 May, 1934.

47. Which is the second country to establish diplomatic relation with
Nepal?
Answer: USA is the second country to establish diplomatic relation with Nepal.

48. Which is the third country to establish diplomatic relations with Nepal?
Answer: India is the third country to establish diplomatic relations with Nepal.

49. What is the full form of ANFA?
Answer: The full form of ANFA is All Nepal Football Association

50. Who is the first Nepali player to win a medal for Nepal in the Olympic Games?
— Bidhan Lama (bronze medal in Taekwondo included as a demonstration match in the 24th Olympic of 1988 AD) is the first Nepali player to win a medal for Nepal in the Olympic Games.

Written by

Jitendra Sahayogee

I am Jitendra Sahayogee, a Writer of 12 Nepali Books, Director of Maithili films, Founder of Radio Stations, Designer of Websites and Editor of Some Nepali Blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *