368 Facts / Things to Know About Nepal


Get here 368 things to know about country Nepal. We are here with 368 facts about Nepal related to history, education, Ranas, politics, health, sports, game, entertainment, film, movies, actress, actor, science, human, record, literature, government, policy, organization, members, saarc, Asiad, etc. Get here things to know about history of Nepal.

368 Facts / Things to Know About Country Nepal

1. What rank does the prime minister have in the rankings of the country’s officials and bureaucrats published recently by the government?
Answer : Rank of the prime minister have in the rankings of the country’s officials and bureaucrats published recently by the government is the third.

Advertisement

2. What is the rank of Nepal among the countries receiving remittance?
Answer: The rank of Nepal among the countries receiving remittance is the 10th.

3. According to Forbes magazine, who is the first Nepali to be listed among the billionaires of the world in 2013?
Answer: According to Forbes magazine, Binod Chaudhary is the first Nepali to be listed among the billionaires of the world in 2013.

4. When did the Unified CPN (Maoist), which had entered the peace process giving up its violent conflict, converted into a party without arms and combatants?
Answer: The Unified CPN (Maoist), which had entered the peace process giving up its violent conflict, converted into a party without arms and combatants in 28 Chaitra, 2068.

Maoist Nepal
Maoist Nepal. image source: asianews.it

5. How many species of birds are found in Nepal now?
Answer: 872 types of species of birds are found in Nepal now.

6. Since when has the Nepal Army been observing the Mahashivaratri Day as Army Day?
Answer: Since 2047 BS, Nepal Army has been observing the Mahashivaratri Day as Army Day.

7. How many countries of the world have been opened for foreign employment for the Nepalese?
Answer: 109 countries of the world have been opened for foreign employment for the Nepalese (to be opened last is Republic of the Congo).

8. Who is the first Nepali blind to pass PhD degree?
Answer: Dr. Kamal Lamichhane (works in JICA Research Centre in Tokyo, Japan) is the first Nepali blind to pass PhD degree.

9. Leading the Nepali team, which player carried the national flag during the march-pass in London Olympics?
Answer: Leading the Nepali team, Prasiddha Jung Rana is the player, carried the national flag during the march-pass in London Olympics.

10. Where is the regional office of UNICEF for South Asia located?
Answer: The regional office of UNICEF for South Asia located in Nepal (established in 1991).

11. Since when has Nepal been participating in the UN General
Assembly?
Answer: Since Since 1956 AD (11th General Assembly), Nepal has been participating in the UN General Assembly.

12. In which country is the United Nations Peace and Disarmament Centre for Asia located?
Answer: The United Nations Peace and Disarmament Centre for Asia located in Nepal.

13. Who is the first permanent representative of Nepal to the UNO?
Answer: Rishikesh Shah is the first permanent representative of Nepal to the UNO.

14. Who was the leader of the first Nepali delegates to the UNO?
Answer: Mr. Chuda Prasad Sharma was the leader of the first Nepali delegates to the UNO.

15. When did Nepal obtain the membership of the United
Nations?
Answer: Nepal obtain the membership of the United Nations in 14 Dec, 1955.

16. When did Nepal become a WHO member?
Answer: Nepal become a WHO member in 10 may, 1954.

17. When was the Lumbini Visit Year that started from 14 January,
2012 concluded?
Answer: the Lumbini Visit Year that started from 14 January, 2012 concluded in 15 January, 2013 (2 Magh, 2069).

18. Who won the title of 2013 ICC World Cricket League Division Three played in Bermuda?
Answer: Nepal (With the victory over Uganda by 5 wickets, it was upgraded to Division Two) won the title of 2013 ICC World Cricket League Division Three played in Bermuda

19. Who is the Nepali woman to win the CNN Hero 2o12?
Answer: Pushpa Basnet (Earlier in 2010 the title was won by Maiti Nepal Chairman Anuradha Koirala working against women trafficking) is the Nepali woman to win the CNN Hero 2o12.

20. What is the script of Nepali, Sanskrit and Hindi languages?
—Devanagari is the script of Nepali, Sanskrit and Hindi languages

21. Which is the highest lake in the world?
Answer: Lake Tilicho, Nepal is the highest lake in the world.

22. When did Nepal apply for the membership of the World Trade Organization (WTO)?
Answer: Nepal applied for the membership of the World Trade Organization (WTO) in 1998 AD.

23. When did B.P. Koiraia, the first elected prime minister of Nepal, address the UN General Assembly?
Answer: B.P. Koiraia, the first elected prime minister of Nepal, addressed the UN General Assembly in 1960 AD.
24. When did Nepal work as a member of the UN Security Council?
Answer: Nepal worked as a member of the UN Security Council in 1969-1970 AD and 1988-1989 AD (two terms)

25. Which rank does Nepal occupy among the WTO members in order of the acquirement of the membership?
Answer: Nepal occupy the 147th member rank among the WTO members in order of the acquirement of the membership.

Written by

Jitendra Sahayogee

I am Jitendra Sahayogee, a Writer of 12 Nepali Books, Director of Maithili films, Founder of Radio Stations, Designer of Websites and Editor of Some Nepali Blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *